Türkiye: Dış Ticaret Açığını Sürdürülebilir Seviyelere İndirmeye Azimli

Bolat: Türkiye Yüzyılı’nda ticaretin de “yüzyılı” olacak. Açık, makul seviyelere çekilecek.

Ticaretin de Yüzyılı: Türkiye 2026’ya Kadar Mal İhracatını 302 Milyar Dolara Çıkarmayı Hedefliyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin mal ihracatını bu yıl 267 milyar dolara, 2026’da ise 302 milyar dolara yükseltmeyi hedeflediklerini belirtti. Bolat, “Türkiye Yüzyılı hedefimizi Türkiye’nin dış ticaretinde ‘ticaretin de yüzyılı’ olarak gerçekleştirmek istiyoruz.” dedi. Bakan, aynı zamanda Türkiye’nin dış ticaret açığını sürdürülebilir ve makul seviyelere indirmek için kararlı olduklarını vurguladı.

Suudi Arabistan’ın Riyad kentinde düzenlenen 27. Uluslararası İş Forumu’nun açılışına, Ticaret Bakanı Bolat, Suudi Arabistan Ticaret Bakanı Macid el-Kasabi ile iş insanları katıldı. Bolat, Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ticari ve ekonomik işbirliğinin güçlendirilmesine büyük önem verdiklerini ifade etti.

Suudi Arabistan’a ihracatın 2023’te önceki yıla göre yüzde 150 artarak 2,62 milyar dolara ulaştığını belirten Bolat, bu ülkeye dış satımlarda 2024’ün ilk 2 ayında da yüzde 50’den fazla artış olduğunu söyledi. İki ülke arasındaki dış ticaret hacminin geçen yıl 6,8 milyar dolara ulaştığını belirten Bolat, orta vadede 10 milyar dolar, uzun vadede ise sektörel portföyleri çeşitlendirerek 30 milyar dolar hedeflediklerini dile getirdi.

Bolat, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin bu yıl çok iyi geçtiğini ve 2025’te “altın yılın” yaşanacağına inandığını ifade etti. Bakan, ülkeler arasındaki verimli işbirliğinin güçlendirilmesi için sektöründe yer edinmiş firmalar ve iş insanlarının daha yakın temasta bulunmaya teşvik edildiğini belirtti.

Körfez bölgesi ile ticareti artırmaya yönelik adımlardan bahseden Bolat, “Tüm bunlar iş dünyasının önündeki engelleri kaldırıyor. Biz iş dünyasıyla beraber yol arkadaşlığı yapıyoruz. Türk sanayisinin, hizmetler sektörünün, müteahhitlik sektörünün, taşımacılığının, turizminin ve tarımının kalitesi ve rekabetçi gücüyle bu bölgede karşılıklı ticaretimiz çok daha yüksek rakamlara çıkacak.” diye konuştu.

Bolat, Türkiye’nin dış ticaret açığını sürdürülebilir ve makul seviyelere indirmek için kararlı olduklarını vurguladı. Haziran ayından bu yana her takvim ayında ihracat rekorları kırıldığını ve ağustostan bu yana her ay ithalatta gerileme kaydedildiğini belirten Bolat, aynı dönemde dış ticaret açığında da gerileme kaydedildiğini söyledi.

Ticaret Bakanı Bolat, iki günlük ziyareti boyunca Suudi Arabistan kabinesinin neredeyse yarısıyla ikili görüşmeler yaptığını ifade etti. Suudi Arabistan’ın önümüzdeki 10 yıl için 3,3 trilyon dolarlık yatırım planladığını belirten Bolat, Türk firmalarına bu projelerde yer almaları için çağrıda bulundu.

Bolat, Türkiye’nin dış ticarette çok parlak bir geleceği olduğunu kaydederek, halkın refahı ve ülkenin gelişmesi için var güçleriyle çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.