Doğu Karadeniz’de Türk Somonu İhracatı Yükselişte: Yüzde 24 Artış

Doğu Karadeniz’in Türk somonu ihracatı ocak-şubat’ta %24 fırladı, 19,4 milyon dolara yükseldi.

Doğu Karadeniz Türk Somonu İhracatı Arttı

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, bölgeden 11 ülkeye 3 bin 778 ton Türk somonu ihracatı gerçekleştirildiğini bildirdi.

Gürdoğan, bu ihracattan elde edilen gelirin 19 milyon 45 bin 787 dolar olduğunu belirtti. Ayrıca, ihracat miktarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 74, değerinin ise yüzde 24 artış gösterdiğini ifade etti.

Gürdoğan, bölge ihracatında Rusya Federasyonu’nun lider konumda olduğunu vurguladı. Ocak-Şubat döneminde Rusya’ya 11 milyon 41 bin 202 dolarlık ihracat yapıldığını açıkladı. Rusya’yı 5 milyon 201 bin 837 dolarla Vietnam ve 2 milyon 51 bin 191 dolarla Japonya takip etti.

Gürdoğan, Doğu Karadeniz’den Beyaz Rusya, Kanada, Çin, Gürcistan, Almanya, Filipinler, Fransa ve Tayland’a da somon ihraç edildiğini belirtti. Bölge ihracatının önemli bir kısmını, 13 milyon 340 bin 890 dolarla Trabzon’un üstlendiğini vurguladı.

Trabzon’dan Ocak-Şubat döneminde 8 ülkeye 2 bin 609 ton somon ihraç edildiğini söyleyen Gürdoğan, ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre miktarda yüzde 63, değerde yüzde 20 arttığını bildirdi.

Gürdoğan, Türk somonunun önemli bir ihracat kalemi olduğunu vurguladı ve üretim ve ihracata yönelik desteklerin artırılması çağrısında bulundu.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.