Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM): İhracat Pazar Monitörü ile Küresel Talebi ve Riskleri Yakından İzleyecek

Türkiye’de devrim niteliğindeki İhracat Pazar Monitörü, ihracatçılara pazar talebini ve riskleri önceden görme olanağı sunuyor.

TİM, İhracat Pazar Monitörü ile Pazarları İzliyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), önemli pazarlardaki talep koşullarını ve küresel ekonomik riskleri takip etmek için İhracat Pazar Monitörü’nü (İPM) hayata geçirdi.

İPM, ihracat yapılan pazarlardaki makro ve öncü ekonomik göstergeleri kullanarak ihraç edilen ürünlere olan talebi takip ediyor. İlk kez yayınlanan İhracat Talep Endeksi, Ocak ayında aylık bazda %1 artarak 101 seviyesine ulaştı. Yıllık bazda ise %0,4 azaldı.

Endeks, ana pazarlardaki parasal sıkılaşmanın sona yaklaşmasıyla 6 ay sonra ilk kez referans değeri olan 100’ün üzerine yükseldi.

TİM, ayrıca sosyal, ekonomik ve politik riskleri inceleyen Pazar Dayanıklılık Endeksi’ni de ilk kez yayınladı. Ocak ayında aylık bazda %0,6 artan endeks, yıllık bazda ise %0,7 azalarak 99,7 seviyesine ulaştı. Endeks, referans değerin altında kalsa da Orta Doğu’daki çatışmaların ardından artan risklerin gerilemesi ve talep koşullarının olumlu katkısıyla toparlandı.

İhracatı Destekleyen Önemli Bir Araç

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, İPM’nin ihracatın seyri belirlenmesinde önemli bir araç olduğunu vurguladı. Türkiye’nin ihracatta ilk 10 ülke arasına girme hedefini hatırlatan Gültepe, şunları söyledi:

“Dünyada adım atmadığımız ülke veya bölge kalmadı. Pazarlarımızdaki gelişmeleri hesaba katmamız gerekiyor. TİM-İPM ile talep koşullarını ve riskleri kolayca takip edeceğiz.”

İhracatçılara Önceden Pozisyon Alma İmkanı

İPM, İhracat Talep Endeksi ve Pazar Dayanıklılık Endeksi’nden oluşuyor. İhracat Talep Endeksi, pazarlardaki talep koşullarının genel durumunu ve sektör ve ülke bazındaki tabloyu gösteriyor. Pazar Dayanıklılık Endeksi ise risklerin genel durumunun yanı sıra sektör ve ülke bazındaki gidişatı takip ediyor.

Gültepe, endeksler sayesinde ihracatçıların riskleri ve talepleri daha iyi anlamalarına ve önceden pozisyon almalarına imkan tanınacağını belirtti.

İhracat Talep Endeksi Nasıl Oluşturuluyor?

İhracat Talep Endeksi, pazarların ihracat payları kullanılarak oluşturuluyor. Model, enflasyon, işsizlik, sınai üretim, iş güven endeksi ve tüketici güven endeksi gibi temel ve öncü ekonomik göstergeleri mevsim etkilerinden arındırarak kullanıyor. Endeksin uzun dönem ortalaması 100 olarak belirleniyor. 100’ün üzerindeki değerler talebin olumlu, altındaki değerler ise olumsuz seyrettiğini gösteriyor.

Pazar Dayanıklılık Endeksi Nasıl Oluşturuluyor?

Pazar Dayanıklılık Endeksi de ihracat payları kullanılarak oluşturuluyor. Model, uzun ve kısa dönemli politik ve ekonomik risk faktörlerini eşit ağırlıklandırılarak kullanıyor. Endeksin uzun dönem ortalaması 100 olarak belirleniyor. 100’ün altındaki değerler risklerin yüksek, üzerindeki değerler ise risklerin düşük olduğunu gösteriyor.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.