Piyasalar ECB Faiz Kararı ve ABD İstihdam Raporuyla Sınavda

Piyasalar, Fed’in faiz belirsizliğine ve ECB kararına odaklanırken, ABD tarım dışı istihdam verisi izlenecek.

Küresel Piyasalarda Belirsizlik Sürüyor

Küresel piyasalarda, ABD’de açıklanan çelişkili sinyaller ve Fed yetkililerinin açıklamalarıyla Bankanın faiz indirimine ne zaman başlayacağına yönelik belirsizlik devam ediyor.

Fed Üyeleri’nin Görüşleri

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Michelle Bowman, enflasyonu düşürmek için alınan önlemlerin yavaşlatılması ve fiyat baskılarının artması riskine dikkat çekerek faiz indirimine acele etmeyeceklerini vurguladı.

New York Fed Başkanı John Williams, faiz indirimlerinin muhtemelen yıl sonlarında başlayacağını ve 2024’te üç indirim yapmanın “makul bir başlangıç” olacağını belirtti. Williams, Fed’in sürdürülebilir yüzde 2’lik enflasyona ulaşma yolunda henüz katedecek mesafe olduğunu vurguladı.

Diğer Fed yetkilileri de politika duruşuyla ilgili farklı görüşlerini dile getirdi.

ABD Verileri Çelişkili

ABD’de açıklanan veriler enflasyonda yavaşlama olsa da hala yüksek olduğunu gösterdi. Diğer yandan, kişisel harcamalardaki güçlülük, ekonominin dayanıklılığını öne sürdü.

Diğer Merkez Bankaları

Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) da faiz indirimine ne zaman başlayacakları konusunda belirsizliğini sürdürüyor.

Uluslararası Kuruluşların Beklentileri

Uluslararası Para Fonu (IMF), orta vadeli büyüme beklentilerinin düşük kalmasına dikkat çekerek işbirliği çağrısı yaptı. Standard&Poor’s (S&P), ABD ekonomisinin emsallerinden daha iyi performans gösterdiğini belirtti.

Petrol Fiyatları

Orta Doğu gerilimleri ve OPEC+’nın arz kesintisini uzatacağı yönündeki haberler, petrol fiyatlarının yükselmesini desteklemeye devam etti.

Kripto Para Piyasası

Bitcoin, Kasım 2021’den bu yana en yüksek seviyesine ulaşarak 64 bin doları test etti.

New York Borsası

New York Borsası, çelişkili ABD verileriyle karışık seyretti.

Avrupa Borsaları

Avrupa borsaları da ECB ve BoE’nin faiz indirimi zamanlamasıyla ilgili belirsizliklerle karışık bir seyir izledi.

Asya Piyasaları

Japonya Merkez Bankası başkanının enflasyon hedefini henüz görmediğine yönelik açıklamaları, faiz indirimi beklentilerini öteledi. Çin ekonomisindeki toparlanma beklentileri, Asya piyasalarında iyimserliği artırdı.

Yurt İçi Gelişmeler

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi haftalık bazda düşerken, dolar/TL paritesi hafif yükseldi. Enflasyon verileri, haftaya damga vuracak önemli bir gelişme olarak bekleniyor.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.