Benzin, Otomotiv Tahtını Dizel ve LPG’ye Terk Ediyor

Türkiye’nin son 20 yılında benzinli otomobiller azalırken, dizel ve LPG’liler çoğaldı.

Türkiye’de Otomobil Yakıt Türü Dağılımında Değişim

2004 yılında trafiğe kayıtlı otomobillerin %75,2’sini oluşturan benzinli araçların payı, geçtiğimiz yıl %28,7’ye düşerek yerini dizel ve LPG’li araçlara bıraktı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine dayanan bir analize göre, 2023 yılında trafiğe kayıtlı otomobillerin %35,6’sını dizel, %33,5’ini LPG, %28,7’sini benzin ve %2’sini elektrikli ve hibrit yakıt türlerine sahip araçlar oluşturuyor.

Dizel Otomobillerin Yükselişi

Dizel otomobillerin trafikteki oranı son 20 yılda önemli bir artış gösterdi. 2004’te sadece %4,7 olan oran, geçen yıl %35,6’ya ulaştı. Dizel otomobil sayısı da 252 bin 629’dan 5 milyon 425 bin 652’ye yükseldi.

Benzinli Otomobillerin Durağanlığı

Trafikteki benzinli otomobillerin sayısı son 20 yılda hafif bir artış gösterdi. Benzinli araç sayısı %7,4 artarak 4 milyon 62 bin 486’dan 4 milyon 362 bin 975’e yükseldi.

LPG’li Araçların Yükselişi

LPG’li araçların trafikteki oranı da bu dönemde %14,7’den %33,5’e yükseldi. Trafikteki LPG’li araç sayısı 793 bin 81’den 5 milyon 94 bin 751’e çıktı.

Elektrikli ve Hibrit Araçların Büyümesi

Elektrikli ve hibrit araçların sayısı düzenli olarak artıyor. 2011’de sadece 47 olan bu tür araçların sayısı, geçen yıl sonu itibarıyla 302 bin 371’e ulaştı. Trafikteki oranları da sıfırdan %2’ye yükseldi.

Tercih Nedenleri: Yakıt Tüketimi

Dizel ve LPG’li otomobillerin tercih edilmesinde yakıt tüketimi etkili oldu. Dizel ve LPG’li araçlar benzinli araçlara göre daha az yakıt tüketiyor. Ayrıca LPG’li araçların litre fiyatlarının düşük olması da kullanıcıların tercihlerinde rol oynuyor.

Güvenlik ve Çevresel Etkiler

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç, dizel araçların yangın riskinin daha düşük olduğunu ve trafikte can güvenliğini artırdığını belirtti. Ayrıca dizel araçların benzinli araçlara göre daha çevre dostu olduğunu vurguladı.

Elektrikli Araçların Yükselen Yıldızı

Erkoç, elektrikli araç kullanımında Türkiye’de de ciddi bir artış olduğuna işaret etti. Elektrikli araçların sessizliği ve çevre dostu olması tercih edilme nedenleri arasında yer alıyor.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.