Bakan Bolat: Dış Ticaret Zafer Marşı Devam Edecek

Dış ticaret açığı düşüşünü sürdürürken Bakan Bolat, yeni politikaların olumlu etkisine inanıyor.

Türkiye’nin Ocak Ayı Dış Ticaret Performansı

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Türkiye’nin Ocak 2024 ayı dış ticaret performansına ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Bolat, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Ticaret Bakanlığı’nın ortaklaşa açıkladığı verilere göre, ihracatın Ocak ayında %3,5 artarak 19 milyar 991 milyon dolara ulaştığını bildirdi.

İthalatın ise aynı dönemde %22 azalarak 26 milyar 218 milyon dolara gerilediği belirtildi. Bu düşüş sonucunda dış ticaret açığı %56,4 azalarak 14 milyar 290 milyon dolardan 6 milyar 227 milyon dolara indi.

Bakan Bolat, Ocak 2024’te ihracatın ithalatı karşılama oranının %76,2’ye yükseldiğini ve enerji ve altın dışındaki ihracatın ithalatı karşılama oranının %99,6’ya ulaştığını vurguladı.

Ayrıca, yıllıklandırılmış dış ticaret açığındaki düşüş eğiliminin Ocak ayında da devam ettiği ifade edildi. Bakan Bolat, bu olumlu eğilimin, uygulanan politikaların etkisiyle önümüzdeki dönemde de süreceğine inandıklarını belirtti.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.