Savunma Teknolojileri Alanında Öncü Hamleler

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı: “Savunma konuları, uluslararası delegasyonların vazgeçilmez bir parçasıdır.”

Türkiye Savunma Sanayii’nde Liderliğe Doğru :Yeni Yatırımlar Devrimsel Geliştirmelerin Öncüsü

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Türkiye’nin savunma sanayisindeki son gelişmelere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Görgün, ülkenin savunma sanayisinde önemli adımlar attığını ve ihracat alanında da başarılı çalışmalar yaptığını belirtti.

İhracatın Finansmanı

Görgün, savunma sanayisinin ihracatının finansmanı konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığı ile görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Bakanlığın bu konuda en doğru adres olduğunu vurgulayan Görgün, “Hazine ve Maliye Bakanlığımız savunma sanayisiyle ilgili her konuya çok açık. Buradan nasıl bir sonuç çıkar, ona hep beraber bakacağız. Hangi modeller, nasıl şekillenebilir, daha henüz başındayız.” dedi.

Altyapı Kapasitesi

Ülkenin savunma sanayisi ürünlerine gelen talebin karşılanması için altyapı kapasitesinin yeterli olduğunu vurgulayan Görgün, “Şirketlerimiz de çok ciddi altyapılara kavuştular. Seri üretimde ihtiyaç duyulan altyapıların karşılanması için tüm şirketlerimiz yatırımlarını yaptılar. Bunların açılışları yavaş yavaş olacak. Verdiğimiz sözü zamanında tutabilmek üzere o planlamaları yapmaya devam ediyoruz.” dedi.

Kapasite Yeterliliği

Görgün, şirketlerin kapasitelerini genişlettiklerini ve siparişleri zamanında teslim edebildiklerini söyledi. “Sipariş aldık ama altyapımız veya insan kaynağımız yeterli değil, onun için yapamadık, yetiştiremedik bahanesi arkasında hiçbir zaman olmayız. Hesaplamadan da yola çıkmayız. Şirketlerimiz bunun çok farkındalar.” dedi.

Havacılık ve İHA’lar

Görgün, havacılık alanında özellikle insansız hava araçlarına (İHA) çok fazla talep olduğuna dikkat çekti. BAYKAR ve TUSAŞ’ın bu alanda çalışmalar yürüttüğünü belirten Görgün, “BAYKAR zaten bu alanda dünya lideri. SİHA’lar konusunda en fazla ihracat yapan birinci şirket dünyada. Onlar da 34-35 ülkeye ulaştılar ihracatta. Yeni siparişleri var, bu siparişlere göre altyapılarını, kapasitelerini müşterinin beklediği zaman diliminde teslim edebilmek, tedarike karşılık verebilmek adına kendi içlerinde planlamalar yapıyorlar.” dedi.

İHA Teslim Zamanı

Görgün, İHA’ların teslim zamanıyla ilgili hiç şikayet almadıklarını söyledi. “Bizim için dürüstlük, güven, ilişki içinde olduğunuz muhataplarımıza karşı oluşturduğumuz iş ahlakı çok önemli. BAYKAR da bunun en güzelini sergiliyor. Verdikleri bir söz varsa teslim tarihinden hep önce verdiler.” dedi.

Mısır İle İşbirliği

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mısır ziyareti sırasında savunma sanayisinin de görüşüldüğünü belirten Görgün, Mısır ile savunma alanında işbirliğinin desteklendiğini söyledi. “Sayın Cumhurbaşkanları da savunma sanayisindeki işbirliğini desteklediler. Somut çıktılar kısa zamanda ortaya çıkar ama alanlar aşağı yukarı şekilleniyor.” dedi.

İHA’ların Gururu

Görgün, Türkiye’nin İHA’larının gurur kaynağı olduğunu vurguladı. “İHA’larımız gururumuz, medarıiftiharımız. Ortaya koydukları başarı, sahadaki başarıları herkes tarafından takdirle izleniyor, biliniyor.” dedi.

Cumhurbaşkanı’nın Desteği

Görgün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın savunma sanayisine verdiği desteğe dikkat çekti. “Sayın Cumhurbaşkanı’mızın ne olursa olsun koşulsuz desteği var, bizlere verdiği motivasyon, cesaret var. Savunma sanayisiyle ilgili önüne getirdiğimiz her konuda bize verdiği destek var.” dedi.

Yeni Müjdeler

Görgün, savunma sanayisi alanında birçok müjdeyi mart ayına kadar paylaşabileceklerini söyledi. “Farklı alanlarda, platformlarda ve sistemlerde çalışıyoruz. Çok yakında birçok müjdeyi sizlerle paylaşabileceğiz.” dedi.

Eğitim Programları

Görgün, savunma sanayisinde gençlere yönelik eğitim programlarının önemine değindi. Savunma sanayisi akademilerini, şirketlerin tüm akademik birimleriyle birleştirdiklerini bildirdi.

Mesleki ve Teknik Eğitim

Görgün, Milli Eğitim Bakanlığı ile mesleki ve teknik Anadolu liseleri açılması konusunda görüştüklerini söyledi. ASELSAN’ın ve BAYKAR’ın mesleki teknik Anadolu liseleri açarak bu alanda öncülük ettiğini vurguladı.

Çözüm

Türkiye’nin savunma sanayisinde önemli adımlar attığını ve ihracat alanında da başarılı çalışmalar yaptığını belirten Görgün, hükümetin ve şirketlerin işbirliği ile savunma sanayisinin daha da güçlendirileceğini söyledi.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.