Van’da 3 Yılda Besicilere 165 Bin Koyun Desteği Yağdı

Van’da, “Köyümde yaşamak için bir ‘sürü’ nedenim var” projesi kapsamında 3 yılda 1660 besiciye 165 bin koyun dağıtıldı.

Van’ın meralarının verimliliği ve yaylalarının genişliği, küçükbaş hayvan varlığının artırılmasını ve insanların hayvancılığa yönelmesini teşvik ediyor.

2020 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ziraat Bankası ortaklığında hayata geçirilen “Köyümde yaşamak için bir ‘sürü’ nedenim var” projesi, hayvancılığı bırakan kişilere tekrar bu alana başlamak için bir fırsat sunuyor.

Yeniden hayvancılığa başlayanların yanı sıra hayvancılığa devam eden 1660 besici, üç yıldır projeden faydalanarak 165 bin koyun desteği aldı.

Bu desteklerle birlikte, hayvancılığa geri dönen besiciler gelirlerini artırdılar ve doğdukları topraklarda yeniden hayvan yetiştirmeye başladılar.

Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ozan Balcı, Van’ın Türkiye’nin en büyük meralarına sahip illerinden biri olduğunu vurgulayarak, kentte yaklaşık 3,5 milyon küçükbaş hayvan bulunduğunu belirtti.

Balcı, “Üreticiyi ve çiftçiyi desteklemek için başlattığımız küçükbaş hayvan desteği projemizi sürdürüyoruz. Sıfır faizli, bir yıl ödemesiz, 5 yıl vadeli, 100 koyun veriyoruz. Başvuranlardan bazıları 100, bazıları da sürülerini tamamlamak için daha düşük sayıda koyun aldı. Hedefimiz 10 bin aileye yaklaşık 1 milyon koyun vermek.” diye konuştu.

Proje kapsamında yapılan çalışmalara değinen Balcı, “Tarımsal sulama göletleri yapıyoruz, sıvatlar alıyoruz, sulama kanallarını tamir ediyoruz, kaba yem bitkisi veriyoruz. Çiftçiye ve üreticiye dost olmaya çalışıyoruz. Mühendislerimiz, veterinerlerimiz ve teknisyenlerimiz iyi çalışıyor, Vanlı çiftçilerimiz de projeye sahip çıktı. Her zaman çiftçilerimizin yanındayız. Onları yüreklendirmek, desteklemek ve zenginleştirmek bizi mutlu ediyor.” ifadelerini kullandı.

Projeden yararlanan besicilerden Abidin Aslan, “Proje kapsamında 70 koyun aldım. Koyunlarımın hepsi doğum yaptı. Şu anda 140 koyunum var. Çok memnunum. Bu projenin devam etmesini istiyorum.” dedi.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.