Tarım Arazilerinin Kullanımı Etkinleştiriliyor: 520 Milyon Liralık Ödenek Ayrıldı

2024’te 520 milyon liralık yatırımla 1,73 milyon dekar alan bitkilendirerek gıda üretimini artırmayı hedefliyoruz.

Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesinin Desteklenmesiyle ilgili Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. 1 Ocak 2023 itibarıyla yürürlüğe giren karar, 81 ilde tarım arazilerinin etkin kullanımı amacıyla bitkisel üretimin geliştirilmesine yönelik projelerin hayata geçirilmesini öngörüyor.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, karar kapsamında uygulanacak projeler hakkında bilgi verdi. Yumaklı, 2021’den bu yana 81 ilde yürütülen TAKE Projesi ile işlenmeyen, nadasa bırakılan ve işlemeli tarıma uygun olmayan arazilerin bitkisel üretime kazandırıldığını belirtti. Proje kapsamında üreticilere azami yüzde 75 hibeli olarak tohum, fide ve fidan temin edildiğini söyledi.

Yumaklı, TAKE Projesi ile doğal ekolojilerde bulunan bitki türleri üzerinde aşılama ve çeşit değişimi gibi teknik uygulamalar gerçekleştirilerek birim alandan elde edilen verimin artırıldığını da vurguladı. 2023 yılında 4 bin 500 dekar alanda menengiç (Antep fıstığı), delice (zeytin) ve ahlat (armut) aşılaması yapıldığını ve doğal ekolojideki yabani ağaçların aşılanarak tarımsal üretime kazandırıldığını belirtti.

Bakan Yumaklı, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce yürütülen projelerle tarla bitkileri ekim alanlarında artış olduğunu, nadas alanlarının azaldığını ve işlenmeyen alanların etkin kullanıldığını söyledi. 2021-2022 yıllarında 500 milyon liralık bütçe ile yaklaşık 3,4 milyon dekar alanda ekim, dikim ve aşılama çalışmaları gerçekleştirildiğini ve 2023’te ise 450 milyon liralık katkı ile 390 projeye destek verildiğini belirtti.

Yumaklı, TAKE projeleri ile Kent Tarımı’nın da desteklendiğini belirterek, 2023 yılında destek verilen 390 projenin 76’sını Kent Tarımı projelerinin oluşturduğunu söyledi. Bakanlığın bu projeler kapsamında, 20 bin 875 çiftçiye toplam 58 milyon 298 bin 353 lira tutarında ayni destek sağladığını ve 29 bin 488 dekar alanda 42 milyon 785 bin fide ve 30 ton tohumun bitkisel üretime güç kattığını bildirdi.

Yumaklı, çalışmalar neticesinde TAKE projeleri kapsamında, 3 yılda 1241 projeye toplam 950 milyon lira tutarında ayni destek sağlandığını ve ekim yapılmayan araziler, nadas alanları ve işlemeli tarıma uygun olmayan alanlar önceliklendirilerek 5,4 milyon dekar alanda bitkisel üretim gerçekleştirildiğini söyledi.

Bakan Yumaklı, 2024 yılı için 520 milyon lira ödenek tahsis edilen TAKE projeleri ile ülke genelinde 1,73 milyon dekar arazide bitkisel üretim yapılmasını hedeflediklerini belirtti. Aynı zamanda 2024 yılı için il müdürlüklerinden gelen 456 proje değerlendirmeye alınmış olup 120 bine yakın çiftçinin yararlanmasını öngördüklerini söyledi. Bu yılki ödeneğin 200 milyon lirasının 6 Şubat depreminden etkilenen illere, 320 milyon lirasının da diğer illere ayrıldığını ve çiftçilere sağlanan hibe ve desteklerin artırılarak bitkisel üretime güç katılmaya devam edileceğini ifade etti.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.