Kredi Kartı Düzenlemesinde Kademeli Geçiş Adımları

Akademisyenler ve tüketici dernekleri, kredi kartı düzenlemelerinde “kademeli değişim” istiyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı koordinatörlüğünde yürütülen kredi kartları ile ilgili düzenleme çalışmaları son aşamaya geldi. Yakın bir zamanda kamuoyuyla paylaşılacak olan düzenlemede, kredi kartlarıyla yapılan harcamaların sınırlandırılması ve taksit sayısının azaltılması gibi önlemler yer alabilir.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, düzenleme ile ilgili olarak, “Kredi kartlarında düzenleme yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda birkaç fikrimiz var, çalışmalarımız sürüyor. Belirli bir aşamaya geldiğinde kamuoyuyla paylaşacağız.” açıklamasında bulundu.

Düzenlemenin ekonomi üzerindeki etkileri konusunda farklı görüşler var. Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Arzova, düzenlemenin ekonomiyi durdurma noktasına getirebileceği konusunda uyarıda bulundu. Arzova, taksit sınırlandırılmasının daha çok lüks mal gruplarını önceliklendirmesi gerektiğini ve kademeli olarak uygulanması gerektiğini belirtti.

Tüketiciler Konfederasyonu (TÜKON) Genel Başkanı Aziz Koçal ise, düzenlemenin tüketicilerin temel ihtiyaçlarını etkileyebileceğini söyledi. Koçal, yerel üretilen ürünlerin kullanımını artırmak için yerli üretim mallarında taksit sayılarının artırılabileceğini ifade etti.

Koçal aynı zamanda, düzenlemede temel ihtiyaç olmayan ithal ürünlerde taksit sayısının azaltılması veya kaldırılması gibi bir uygulamanın yer alabilir. Bunun yerel üretimin güçlenmesini sağlayacağını düşünüyorum.” dedi.

Kredi kartı kullanıcılarının harcama konusunda bilinçli olmaları ve ihtiyaç fazlası ürün almamaları gerektiğini belirten Aziz Koçal, “Kredi kartları gelecek aylardaki maaşın peşin harcamasını sağlayan bir araçtır. Tüketici taksitleri zamanında ödeyemezse yüksek faizler oluşur ve icra kapılarına dayanır. Bu nedenle tüketici geleceğini bugünden harcamamalı.” şeklinde konuştu.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.