Türklerin En Popüler Tasarruf Tercihi Altın

ING Türkiye’nin düzenlediği Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nın 2023 yılı dördüncü çeyrek sonuçlarına göre, tasarruf sahipliliği bir önceki çeyreğe göre 3 puanlık bir artışla yüzde 23,3 seviyesine yükseldi.

ING Türkiye’nin düzenlediği Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nın 2023 yılı dördüncü çeyrek sonuçlarına göre, tasarruf sahipliliği bir önceki çeyreğe göre 3 puanlık bir artışla yüzde 23,3 seviyesine yükseldi. Bu oran, 2011 yılından bu yana görülen ikinci en yüksek tasarruf sahipliliği oranı olarak kaydedildi. Araştırmaya katılanların tercihlerine göre, tasarruf sahipleri arasında en popüler seçenek yastık altı altın ve nakit olarak belirlendi ve bu, yüzde 26 ile birinci sırada yer aldı. Sistem içi altın ise yüzde 16 ile ikinci sırada yer aldı.

Araştırmaya göre, tasarruf sahiplerinin yüzde 69’u düzenli olarak tasarruf yapıyor. Bu çeyrekte erkeklerde düzenli tasarruf yapanların oranı bir önceki çeyreğe göre 3 puan artarak yüzde 74’e yükselirken, kadınlarda bu oran yüzde 61’e düştü. Tasarruf sahiplerinin tasarruf yapma gerekçeleri arasında “geleceğe yatırım” yüzde 62 ile ilk sırada yer alırken, “çocuklarım için” unsuru yüzde 17 ile ikinci sırada yer aldı.

Hisse senetleri, tasarruf araçları tercihlerinde üçüncü sırada yer alarak dikkat çekti. İlk çeyreğe göre toplamda 9 puanlık bir artışla yüzde 14 ile en çok sahip olunan üçüncü tasarruf aracı oldu. Kadınlar genellikle yastık altı altın ve nakiti tercih ederken, erkekler hisse senetlerini daha fazla tercih etti. Bu tercihler arasında kadın ve erkekler arasında oransal farklılıklar gözlemlenirken, kadınların daha çok tercih ettiği tasarruf araçları yastık altı altın ve nakit ile sistem içi altın oldu. Öte yandan, erkeklerin daha çok tercih ettiği tasarruf araçları hisse senedi ve Borsa ile Döviz vadeli hesap olarak belirlendi.

Bireysel emeklilik fonları yüzde 8 tercih edilirken, TL vadeli hesaplar yüzde 6 oranında tercih edildi. Kripto para fonlarının tercih edilme oranı ise yüzde 6’dan yüzde 4’e geriledi.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.