Petrol Fiyatları Dalgalı: Arz ve Talep Endişeleri Piyasayı Belirsizliğe Sürüklüyor

Petrol fiyatları, Çin hisse senetlerindeki yükseliş ve zayıf doların etkisiyle yatırımcıların dengeli bir şekilde Orta Doğu’da artan gerilimler ve dalgalı talep görünümüne dair endişeleriyle birlikte artış gösterdi.

Petrol fiyatları, Çin hisse senetlerindeki yükseliş ve zayıf doların etkisiyle yatırımcıların dengeli bir şekilde Orta Doğu’da artan gerilimler ve dalgalı talep görünümüne dair endişeleriyle birlikte artış gösterdi. Brent, Salı günü %1,5 düştükten sonra varil başına 83 dolara yükselirken, ABD ham petrolü 77 doların üzerinde işlem gördü. OPEC+ üyesi Rusya’nın Ocak ayında ihracat kesintisi hedefine uygun olarak üretimini azaltması, hükümet verilerine göre gerçekleşti. Çin’e ilişkin rakamlar, Yeni Yıl tatillerinde seyahat edenlerin artmasına rağmen turistlerin harcamalarını tutumlu bir şekilde yaptığını gösterdi.

Ham petrolün bu yıl varil başına 10 dolarlık bir işlem aralığında kalmasında, düşüş ve yükseliş faktörlerinin volatiliteyi azaltan bir etkisi oldu. Kızıldeniz’deki gemilere yapılan saldırılar ve İsrail-Hamas çatışması, bölgedeki gerilimi artırarak fiyatlara jeopolitik risk primi ekledi.

Çin hisse senetleri, politika yapıcıların yatırımcı güvenini artırmaya yönelik adımlarıyla birlikte yükseldi, ancak Asya’nın diğer bölgelerindeki hisse senetleri düşüş yaşadı. Üçüncü seansta da düşüşte olan doların zayıflaması, emtiaları denizaşırı alıcılar için daha çekici hale getirdi.

Singapur’daki IG Asia pazar stratejisti Yeap Jun Rong, “Fiyatlar dar bir konsolidasyon aralığında kalıyor ve bu, yakın vadeli belirsizlikleri yansıtıyor” dedi. Yatırımcıların “daha geniş arz-talep dinamikleri açısından neler olacağını merak ettiğini” de ekledi.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.