Uşak Sıcaklığını Dünyayla Buluşturan Battaniyeleri ile İhracat Yolunda

Uşaklı battaniye üreticileri, depremzedeler için üretim yaparken erteledikleri ihracat hedeflerine bu yıl ulaşmayı hedefliyor.

Battaniye Sektörü: Zorlu Geçen Bir Yıl

Türkiye’nin battaniye üretiminde önemli bir konuma sahip olan Uşak’ta, yaklaşık 34 tesiste yıllık yaklaşık 14 milyon battaniye üretiliyor. Geçen yıl Türkiye’nin battaniye ihracatı, 2022’ye göre yüzde 16 düşerek 66 milyon 510 bin dolardan 56 milyon dolara geriledi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından üretim kapasitesinin önemli bölümünü depremzedelere ayıran üretici firmalar, ihracat hedefini ertelemek zorunda kaldı. Uşak Valiliği verilerine göre, kentten deprem bölgesine geçen yıl 1 milyon 341 bin 768 battaniye gönderildi.

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selim Kandemir, Türkiye battaniye üretim kapasitesinin yüzde 85’ini karşıladıklarını söyledi. Kandemir, yıllık ortalama 13-14 milyon üretim kapasitesine sahip olduklarını bildirdi.

Sektördeki tesislerin geçen yılı afet bölgesinin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmakla geçirdiğine işaret eden Kandemir, 2022’ye oranla geçen sene ihracatta yüzde 10 ila 15 arasında bir kayıp yaşandığını belirtti.

2023 yılında sıkıntılı bir dönem geçirdiklerini söyleyen Kandemir, 2024’te hedef pazar araştırmaları yaptıklarını ve tedbirler aldıklarını ifade etti. Kandemir, Avrupa Birliği’nin (AB) yeşil mutabakat hedefleri çerçevesinde fabrikaların dönüşümlerini gerçekleştirmek istediklerini ve bu sayede ihracatı ciddi şekilde artırmayı amaçladıklarını belirtti.

Kandemir, battaniye kullanım tercihlerinin şehirleşmeyle birlikte değiştiğini ve farklı ihtiyaçlara hitap eden ürünler geliştirdiklerini aktardı. Kandemir, geçmişte evlerin sobayla ısıtılması nedeniyle battaniyenin daha temel bir ihtiyaç olduğunu, bugün ise insanların uyku battaniyesi, televizyon battaniyesi gibi daha hafif ve doğal ürünlerle üretilen ürünleri tercih ettiğini kaydetti. Uşak’taki tesislerin değişen taleplere yanıt verebilir durumda olduğunu vurguladı.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.