Son Dakika: Holleaux’un Türkiye’nin Avrupa’nın Enerji Yapbozu İçin Önemi Açıklaması

Türkiye, Avrupa’nın doğal gaz çeşitliliği arayışında önemli bir rol oynuyor. Eurogas, ülkenin gaz tedarikinde kolaylaştırıcı bir rol üstlenmesini destekliyor.

Doğal Gaz Piyasası ve Avrupa-Türkiye İşbirliği

Eurogas Başkanı Didier Holleaux, doğal gazın küresel enerji piyasasındaki önemi ve Avrupa ile Türkiye’nin bu alandaki iş birliğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Holleaux, elektrik üretiminde doğal gazın kömürün yerini aldığını ve yenilenebilir enerjiye geçişte de gazın uyum sağladığını belirtti. Geliştirilen çözümlerle de doğal gazın sistemde rol sahibi olacağını kaydetti.

Holleaux, Avrupa’nın enerji tedarikinde Rusya’dan uzaklaşma amacında başarılı olduğunu vurguladı. AB ülkelerinin Rus gazı ithalatını önemli ölçüde azalttığını söyledi.

Türkiye’nin Gaz Tedarikindeki Önemi

Holleaux, Eurogas olarak Türkiye’nin gaz tedarikini kolaylaştırmadaki öneminin farkında olduklarını söyledi. Türkiye’nin, Avrupa’nın ithalat kaynaklarının çeşitlendirilmesinde lojistik açıdan önemli bir rol oynadığını belirtti.

TAP projesinin Avrupa’yı daha doğudan gelen gaza bağlayan umut verici bir faktör olduğunu söyleyen Holleaux, Bulgar ve Türk şirketleri arasında Türkiye’deki terminaller aracılığıyla LNG ithalatına yönelik anlaşmayı da memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.

LNG İthalatının Önemi

Holleaux, LNG ithalatının Avrupa’nın gaz arzı için çok önemli olduğunu vurguladı. LNG’nin artık Avrupa için ana tedarik kaynağı olduğunu ve üye devletlerin yeni akışları karşılamak için gerekli altyapıyı hızla sağladığını söyledi.

Avrupa’nın Rus gazı kullanımını önemli ölçüde azalttığı için LNG’nin Avrupa arz güvenliği portföyünde temel unsur hale gelmesinin muhtemel olduğuna değinen Holleaux, “Bu amaçla, Avrupa’nın LNG hacmi için istikrarı sağlamalı ve 2022’deki talep durumunun tekrarlanmasını önlemeliyiz.” dedi.

Avrupa’nın Gaz Arz Tedarikini Çeşitlendirme Hedefi

Holleaux, AB’nin gaz arz tedariğini çeşitlendirmek, temiz enerji geçişini hızlandırmak ve talebi karşılamak için çeşitli adımlar atması gerektiğine dikkat çekti. AB’nin 35 milyar metreküp biyometan ve 10 milyon ton hidrojen üretmesi gerektiğini söyledi.

Holleaux, “Bu konuda Avrupa düzeyinde baskı yapıyoruz ve Türkiye de bu konuda bir rol oynayabilir. Şu anda taslağı hazırlanmakta olan 2040 hedefinin bize bu hedefleri destekleyecek araçları sağlayacağını umuyoruz.” dedi.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.