Türk turizm sektörü, küresel otel zincirlerinin ve gruplarının gözdesi

Zincir ve grup oteller, 2 yıllık salgın molasına rağmen 5 yılda 67’ye ulaştı.

TÜROB’un Türkiye Zincir&Grup Oteller Araştırması 2023’ü Ortaya Çıktı

Türkiye’deki otel zincirleri ve grupları, pandemiye rağmen faaliyet sayısını artırmaya devam ediyor. Son beş yılda faaliyet gösteren otel zinciri ve gruplarının sayısı, 2020-2021 yıllarında yaşanan Kovid-19 salgınına rağmen, 67’ye yükseldi. Bu, Türkiye’yi yerli ve yabancı otel zincir ve gruplarının en fazla ilgi gösterdiği ülkeler arasında ilk sıralara taşıdı.

Zincir ve grup otellerinde oda sayısı 157 bine ulaştı

Türkiye’de faaliyet gösteren zincir ve grup oteller, 722 tesis ve 157.495 oda kapasitesiyle turizm sektörünün önemli bir parçası haline geldi. Bu tesislerden 46’sı yerli, 21’i ise yabancı yatırımlara ait. Bu, 2019 yılına göre 95 tesis ve 12.450 oda artışı anlamına geliyor.

Şehir otelleri oda sayısında lider

Zincir ve grup otellerinin 471’i şehir oteliyken, 251’i resort oteli olarak hizmet veriyor. İstanbul En Çok Otelleri Bulunduran ŞehirOtellerin çoğu İstanbul, Antalya ve Muğla’da bulunuyor. İstanbul’da 221, Antalya’da 155 ve Muğla’da 73 otel bulunuyor.

İşletme modellerinde en çok franchise tercih ediliyor

Türkiye’de faaliyet gösteren zincir ve grup otelleri, işletme modeli olarak başlıca 4 farklı strateji izliyor: franchise, owner (mal sahibi), management (yönetim) ve lease (kiralama). Bunların arasında en çok franchise modeli tercih ediliyor. Franchise otellerin sayısı 321, owner otellerin sayısı 257, management otellerin sayısı 79 ve lease otellerin sayısı 65 olarak kaydedildi.

Türkiye, konaklama sektöründe her zaman cazip

TÜROB Başkanı Müberra Eresin, Türkiye’de konaklama sektörünün yerli ve yabancı yatırımcılar için her zaman cazip olduğunu belirtti. Eresin, sektörün pandemiye rağmen cazibesini koruduğunu ve yatırımların artmaya devam ettiğini söyledi. Ayrıca, Türkiye’nin özellikle İstanbul’un turizm yatırımları için dünyanın en cazip şehirleri arasında yer aldığını vurguladı.

Yerli zincirlerin yurt dışına açılması desteklenmeli

Eresin ayrıca, yerli otel zincirlerinin yurt dışına açılabilmesi için desteklenmesi gerektiğini belirtti. Eresin, yerli markaların yurt dışı projelerini hayata geçirebilmeleri için daha fazla destek verilmesi gerektiğini ve bu sayede Türk firmalarının başarılarını yurt dışına taşıma imkânı yaratılabileceğini söyledi.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.