Bakan Bolat: E-ticaretin İhracattaki Payını 10 Kat Artırmayı Planlıyor

Ticaret Bakanı Bolat, dijitalleşme furyasında küresel ticarete e-ticaretin payını artırmayı hedefliyor: 2028’e kadar yüzde 10!

Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın UGİk Konuşması

Genç MÜSİAD tarafından düzenlenen 8. Uluslararası Genç İş Adamları Kongresi’nde, Bakan Ömer Bolat, Girişimciler ve Gençler üzerine bir konuşma yaptı. Konuşmasına, 6 Şubat 2023’te yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlara rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyerek başladı.

Bölgede yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Bolat, devletin ve milletin, bölgedeki kardeşlerini hiçbir zaman unutmadığını vurguladı. Depremin ilk saatlerinden itibaren devletin, hükümetin, milletin ve STK’lerin tek yürek olduğunu söyleyen Bakan, şu an bölgede 40 bin kişinin kalıcı konutlara yerleştirildiğini, 200 bin kalıcı konutun ise yıl sonuna kadar hak sahiplerine teslim edileceğini açıkladı.

Bolat, bölgedeki yaraların hızla sarıldığının altını çizerek, hayatın yavaş yavaş normale döndüğünü söyledi. Konuşmasında, düzenlenen etkinliğin önemini dile getiren Bakan, Genç MÜSİAD’ın kuruluş dönemlerine atıfta bulunarak, projenin Türkiye’ye on binlerce iş insanının katılımını sağladığını belirtti.

Bolat, girişimciliğin erken yaşlarda başladığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sizler, Türkiye’nin girişimci ruhunu ve ekonomik dinamizmini temsil ediyorsunuz. Sizlerle her zaman yan yana olacağız. Ticaret Bakanlığı olarak gençlerimizin ve girişimcilerimizin potansiyelini azami düzeye çıkarmayı ve uluslararası rekabet güçlerini artırmayı hedefleyerek çalışmalarımıza devam ediyoruz. Güçlü ihracat yapabilmek ve sürdürülebilir olmak açısından inovatif, yenilikçi, katma değeri ve markalaşma değeri yüksek ürünlerle ancak bunu başarabiliriz.”

Bakan Bolat, konuşmasında ayrıca, küresel ticaretin geleceği, kültürlerarası anlayış ve işbirliği, ekonomik zorluklara karşı dayanıklılık, genç girişimciliğin teşvik edilmesi ve manevi dinamikler konularında yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.

Bolat, “1990’da dünyadaki ihracat toplamı 1 trilyon dolardı, 2022’de 32 trilyon dolara yükseldi. 2023’te bu rakam 31 trilyon dolara geriledi, zor bir yıldı. Dijitalleşme süreci, yapay zeka ve e-ticaret küresel ticareti artıracak. Bizim de bugün toplam ihracatımızda yüzde 1,5 pay oluşturan e-ticaretin, e-ihracatın payını 2028’e kadar yüzde 10’a çıkarma hedefimiz var.” ifadelerini kullandı.

Ticaret Bakanı Bolat, genç girişimcilerin teşvik edilmesi için yapılan çalışmalardan bahsederek, “Türkiye’nin büyük gruplarının hemen hepsinde artık yıllık karlarının belli bir kısımlarını genç girişimleri fonlama, onlara ortak olma, melek yatırımcı olma, girişim sermayesi fonuna katkı yapma şeklinde ayırdıklarını görüyoruz.” dedi.

Bolat, Türkiye’de yerli ve milli üretime zarar veren, haksız ticari uygulamalarla Türkiye’ye girmeye çalışan ithal ürünler konusunda da aktif ticaret politikası araçları uyguladıklarını anlattı. Bakan Ömer Bolat, Türkiye’nin büyümesi ve kalkınması için iş dünyası ile birlikte çalıştıklarını ve çalışmaya devam edeceklerini belirterek, şu açıklamalarda bulundu: “Uluslararası doğrudan yatırımlara da çok önem veriyoruz. Ülkemize 2003’ten 2023’e kadar yaklaşık 262 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım geldi. 2022’de 5 bin olan uluslararası doğrudan yatırımcı sayısı 2023’te 80 bin küsura ulaştı. Türkiye’nin ihracatının yüzde 30’unu uluslararası doğrudan yatırımcılar yapmakta. Biz ülkemize üretim, istihdam sağlayan, vergi ödeyen, ihracatımızın artmasını sağlayan doğrudan yatırımları da desteklemekteyiz.”

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.