Bakan Kacır: Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi ile Uzun Vadeli Kredi Kapısı Aralandı

Sanayi Bakanı Kacır: “Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi” ile katma değeri yüksek ürünler üreten yatırımcılaraTCMB’den uzun vadeli yatırım kredisi imkanı sağladık.

Sanayi ve Teknolojide Dijital Dönüşüm ve Firmaların Rekabet Gücü

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ATO Congresium’da düzenlenen “6. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı”nın açılış konuşmasında, dijital dönüşümün işletmelerin verimliliğini artıracak ve ulusal ve küresel düzeyde rakiplerinden bir adım önde olmalarını sağlayacak bir fırsat olduğunu vurguladı.

Kacır, firmaların dijital dönüşümünü desteklemeyi ve ülkenin değer yaratan üretim gücünü pekiştirmeyi amaçlayan çeşitli programlar hayata geçirdiklerini söyledi. Bu programlarla, orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin yerli imkanlarla üretimi için “Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı” kapsamında, cari açığı yıllık 1,8 milyar dolar azaltacak 42 projeyi desteklediklerini belirtti.

Bakan Kacır ayrıca, katma değeri yüksek ürünleri üreten yatırımcılar için “Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi”ni hayata geçirdiklerini ve bu sayede yatırımcıların TCMB ile uzun vadeli ve uygun koşullarda yatırım kredisi imkanı sağladıklarını açıkladı.

Kacır, yakın zamanda başlayacakları “Dijital Dönüşüm Destek Programı”nın, yatırım teşvik sisteminin ana uygulamalarından biri olacağını ve program aracılığıyla dijital dönüşüme yönelik yatırımları öncelik haline getireceklerini ifade etti. Ayrıca, KOBİ’ler başta olmak üzere, firmaların dijital dönüşüm süreçlerini desteklemek için 8,2 milyar avro bütçeli “Dijital Avrupa Programı”na katıldıklarını ve bu program sayesinde işletmelere Avrupa Dijital İnovasyon Merkezleri aracılığıyla, Avrupa genelindeki gelişmiş altyapılara erişim imkanı sunacaklarını belirtti.

Kacır, Bakanlık olarak sağladıkları desteklerle teknoloji ve inovasyon altyapısını güçlendirdiklerini ifade ederek, teknoparkların sayısının 2’den 101’e yükseldiğini ve bu teknoparkların 10 binden fazla teknoloji girişimine ev sahipliği yaptığını vurguladı. Ayrıca, Teknoloji ve İnovasyon Fonu, Bölgesel Kalkınma Fonu, Bölgesel Girişim Sermayesi Fon çağrıları ve Bilişim Vadisi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu ile 182 girişime toplam 590 milyon lira yatırım yaptıklarını söyledi.

Kacır, TÜBİTAK Bireysel Genç Girişimci desteği ile 2 bin 293 teknoloji girişimi kurulduğunu ve Hazine ve Maliye Bakanlığı ile başlattıkları “Tech-InvesTR Programı”nda 4,6 milyar liralık yatırım sermayesini harekete geçirdiklerini ifade etti. Ayrıca, AR-GE teşviklerinden yararlanan merkezlerle teknopark firmalarının, erken aşama teknoloji girişimlerine 755 milyon lira yatırım ortaklığı gerçekleştirdiğini belirtti.

Bakan Kacır, Turcorn 100 programıyla, 2030 yılına kadar ülkeden çıkarılacak 100 bin teknoloji girişiminden 100 girişimin milyar dolar değeri aşmasını sağlayacaklarını söyledi. Ayrıca, 5G teknolojilerinden uçan akıllı mobilite sistemlerine, bataryadan çip teknolojilerine, finans teknolojilerinden uzay endüstrisine kadar birçok alanda büyük atılımlar gerçekleştireceklerine dikkat çekti.

Kacır, Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’nda gerçekleştirdiği ilk insanlı “Uzay Bilim Misyonu”na da değinerek, ufkun ötesinde bu tür programlarla Türkiye Yüzyılı’nı bilim insanları, girişimciler ve gençlerle inşa edeceklerini sözlerine ekledi.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.