TCMB Başkanı Karahan: “Para musluklarını kapatmaya devam ediyoruz”

TCMB, enflasyon hedeflerine ulaşana dek sıkı politikalarla enflasyonu kontrol altında tutacak.

TCMB Enflasyon Raporu: 2023 ve Sonrası

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan tarafından açıklanan Enflasyon Raporu’na göre, 2024 yılı enflasyon tahmini bir önceki rapordaki haliyle yüzde 36, 2025 yılı enflasyon tahmini yüzde 14 ve 2026 yılı enflasyon tahmini yüzde 9 olarak sabit kaldı.

Orta Vadede Enflasyon Tahminleri

  • 2024 yılı enflasyon tahmini yüzde 36.
  • 2025 yılı enflasyon tahmini yüzde 14.
  • 2026 yılı enflasyon tahmini yüzde 9.

Enflasyonun Ana Eğiliminde İyileşme

Karahan, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar ara hedeflere bağlılığı yansıtacak şekilde para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceği bir görünümün esas alındığını belirtti.

Enflasyonun Tepe Noktası ve Dezenflasyon Dönemi

Karahan, enflasyonun tepe noktasını ise mayıs sonunda göreceğimizi ve ardından dezenflasyon dönemine gireceğimizi öngördü.

Parasal Sıkılaştırma ve Ekonomik Dengelenme

Karahan, sıkı para ve maliye politikalarının eşgüdümünün katkısıyla, iç talepteki dengelenme sürecinin devam edeceğini değerlendirdi.

Politika Faizinin Mevcut Seviyede Sürdürülmesi

Karahan, politika faizinin enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri tahmin aralığına yakınsayana kadar sürdürüleceğini belirtti.

Küresel Ekonomi ve Enflasyon

Karahan, küresel ekonomide sıkı para politikaları ve kısıtlayıcı finansal koşulların büyümeyi baskılayıcı etkisinin geçen yılın ortasından itibaren belirginleştiğini vurguladı.

Dış Ticaret ve Cari Denge

Karahan, 2023 yılında cari açığın, milli gelire oranla yüzde 4 civarına gerileyeceğini tahmin ettiklerini belirtti.

Finansal Koşullar ve Fiyatlama Davranışları

Karahan, finansal koşullardaki sıkılaşma ve iç talepteki dengelenmenin mal ve hizmet gruplarında fiyatlama davranışlarına olumlu yönde yansımalarının olduğunu aktardı.

Uyarılar ve Sonuç

Karahan, enflasyonun, tahmin aralığına yakınsaması gözlemlenecek ve enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş sağlanana kadar politika faizinin mevcut seviyede sürdürüleceğini belirtti.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.