Türkiye Un İhracatında Dünya Rekoru Kırdı

Türkiye, 2023’te 3,6 milyon tonluk un ihracıyla dünya un ihracat şampiyonu oldu.

Un Sektörü İhracatta Dünya Rekoru Kırdı: IAOM Avrasya Başkanı Ulusoy Açıkladı

Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliğinden (IAOM) yapılan açıklamaya göre, 2015 yılından bu yana dünyanın en büyük un ihracatçısı unvanına sahip olan Türkiye, ihracatını 2018 yılında 3,5 milyon tonla zirveye çıkarmıştı. Sektör 2023 yılında ise 3 milyon 663 bin ton un ihracatı gerçekleştirdi ve dünya un ihracatı rekorunu kırdı.

IAOM Avrasya Başkanı Eren Günhan Ulusoy, 2023 yılında rekor tazelediklerini ve yaklaşık 1,5 milyar dolar gelir elde ettiklerini belirtti. Ulusoy, 2020’den itibaren tedarik zincirlerini bozan, gıda güvenliğini etkileyen pek çok unsur meydana geldiğini ve Türkiye’nin bu şartlar altında kendini ana tedarikçi olarak konumlandırdığını vurguladı.

Ulusoy, Ukrayna’daki limanlardan sevkiyat probleminin çözülüp savaş öncesi dönemine dönülmesine rağmen bu kez Kızıldeniz’deki olaylarla karşı karşıya kaldıklarını ve sektör olarak Uzak Doğu’da kayıp yaşadıklarını aktardı. Ancak Ocak ayında 344 bin tonluk ihracatla, geçen yılın Ocak ayına göre ihracatı yüzde 22 artırdıklarını ve Temel gıda olmanın avantajını yaşadıklarını belirtti.

Ulusoy, bu sene de 24-25 milyon tonluk üretim beklediklerini söyledi. Kovid-19 salgını, savaş, lojistik sorunları derken sektörün en önemli gündem maddesinin iklim krizi olduğunun altını çizen Ulusoy, son 3 yılda Türkiye’deki tahıl üretiminde yağışların normallerin altında kalması nedeniyle düşüş yaşandığını söyledi. Ancak bu sezon daha iyi görünmektedir. İç Anadolu Bölgesi’nde yüzde 60, Marmara’da yüzde 100’e varan bir yağış söz konusu. Bu da buğday üretim beklentilerimizi yükseltti. 2023’te 22 milyon tona ulaşmıştık. Bu sene de 24-25 milyon tonluk üretim bekliyoruz. Tabii ekim alanlarında da yüzde 3’lük bir artış söz konusu.

Ulusoy, ürün ilaçlamada dronların kullanılması, depolamada blockchain gibi teknolojilerin kullanılmasının önemini belirterek, iklim değişikliğine karşı topraktan sofraya her aşamada gelişen teknolojilerin yer alması gerektiğini ifade etti.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.