Ekonomi Koordinasyon Kurulu: Cari Açıkta Düşüş, Dış Kaynak Girişleri Arttı

EKK toplantısı: Cari açık düştü, rezervler güçlendi.

Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) Toplantısı

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir araya gelen Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), ekonomi politikaları ve yapısal reform gündemini ele aldı.

Katılımcılar

Toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala, Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan ile ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

Toplantı sonunda yapılan yazılı açıklamada, ekonomi politikalarının ve yapısal reform gündeminin eşgüdüm içinde uygulanması yönünde değerlendirmelerin yapıldığı belirtildi.

12. Kalkınma Planı ve Orta Vadeli Program’daki eylemlerin uygulandığı ve olumlu sonuçların alındığı vurgulanan açıklamada, cari açığın düştüğü, uluslararası kaynak girişlerinin arttığı, rezervlerin güçlendiği ve risk göstergelerinin iyileştiği kaydedildi.

Güçlü işgücü piyasasına değinilen açıklamada, istihdamın tarihi yüksek seviyelere ulaştığı ve işsizliğin tek haneli seyrettiği belirtildi.

Enflasyonla mücadeleye yönelik sıkı para politikasının maliye politikalarıyla destekleneceği ifade edilen açıklamada, yılın ikinci yarısında enflasyonda belirgin bir gerileme beklendiği vurgulandı.

Öncelikli Hedefler

Mali disiplini güçlendirmek amacıyla hayata geçirilen “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi”nin dezenflasyon sürecine katkı sağlayacağı belirtilen açıklamada, yapısal reformların temel önceliklerden biri olduğu ifade edildi.

Katma değerli üretim, nitelikli yatırımlar ve yüksek teknoloji ihracatına verilen desteklerin sürdürülebilir büyümeyi destekleyeceği vurgulandı.

Yapısal Reformlar

OVP’de takvimlendirilmiş 81 yapısal reform eyleminden 20’sinin tamamlandığı belirtilen açıklamada, diğerlerine yönelik çalışmaların hızlandırılması kararlaştırıldı.

Tarımsal üretim planlaması ve destek modeli detaylı olarak istişare edilerek, gıda güvenliği için stratejik hedefler belirlendi. Ayrıca, tarımsal üretimde verimliliği artırmak ve yurt içi üretimi geliştirmek için yeni adımlar değerlendirildi.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.