TCMB Mayıs Kararını Açıkladı: Politika Faizi Sabit

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini Mayıs ayında da değiştirmeyerek sabit bıraktı.

Politika Faizi Yüzde 50 Seviyesinde Sabit Tutuldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini Mayıs ayında da değiştirmeyerek sabit bıraktı. Karar metninde, sistemdeki likidite fazlasını azaltmak için ek adımların atılacağı belirtildi. TCMB, aylık enflasyonun ana eğiliminde sınırlı bir düşüş olduğunu ve yakın dönem göstergelerinin iç talepte bir yavaşlamaya işaret ettiğini vurguladı. Ancak, tüketim malı ithalatındaki artışın cari işlemler dengesindeki iyileşmeyi sınırladığına dikkat çekildi.

Ekonomik Durum Değerlendirmesi

Karar metninde, Nisan ayında aylık enflasyonun ana eğiliminin sınırlı bir zayıflama kaydettiği, yakın döneme ilişkin göstergelerin yurt içi talepte ilk çeyreğe kıyasla yavaşlamaya işaret ettiği belirtildi. Ancak, tüketim malı ithalatındaki artışın cari işlemler dengesindeki iyileşmeyi sınırladığına vurgu yapıldı.

Enflasyon ve Beklentiler

Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarının enflasyonist baskıları canlı tuttuğunu ifade eden TCMB, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunu yakından takip ettiğini belirtti.

Para Politikası Duruşu ve Önlemler

TCMB’nin karar metninde, aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği mesajı yinelendi. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı vurgusu yapıldı.

Likidite Fazlası ve Ek Tedbirler

Son günlerde sistemde likidite fazlası dikkat çekerken, TCMB faiz kararı metninde ilave tedbirlere vurgu yaptı. Banka, son dönem kredi büyümesi ve mevduat gelişmeleri göz önünde bulundurularak, makro finansal istikrarı koruyacak ve parasal aktarım mekanizmasını destekleyecek ek adımlar atılacağını belirtti. Ayrıca, yurt içi ve yurt dışı yerleşiklerin Türk lirası finansal varlıklara talebiyle oluşan likidite fazlasının da ilave tedbirlerle sterilize edileceği ifade edildi.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.