Bolat: “Türkiye ve Çekya, 10 Milyar Dolarlık Ticaret Hacmi Hedefliyor”

Türkiye ve Çekya, 10 milyar dolarlık dış ticaret hacmi hedefliyor.

Türkiye-Çekya Ekonomik ve Ticaret Ortak Komitesi Toplantısı Prag’da Gerçekleşti

Türkiye ve Çekya arasında Ekonomik ve Ticaret Ortak Komitesi (ETOK/JETCO) ikinci toplantısı Prag’da gerçekleştirildi.

Toplantıya Katılanlar

Toplantıya katılanlar arasında Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Çekya Sanayi ve Ticaret Bakanı Jozef Sikela, Türkiye’nin Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, Çekya’nın Ankara Büyükelçisi Pavel Vacek ve ilgili yetkililer yer aldı.

JETCO Anlaşmasının İmzalanması

Görüşmeler sonucunda, iki ülke bakanları Türkiye-Çekya JETCO anlaşmasını imzaladı.

Ticaret Bakanı Bolat’ın Açıklamaları

Ticaret Bakanı Bolat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkeler arasındaki JETCO mekanizmasının ikinci toplantısı için Prag’da olduklarını belirtti. İki ülke ticaret bakanlarının, resmi heyetlerin ve büyükelçilerin katılımıyla, Türkiye-Çekya ilişkilerini ilgilendiren konuları görüştüklerini aktardı.

Dış Ticaret Hacmi ve Yatırımlar

Bolat, Türkiye ve Çekya arasındaki dış ticaret hacminin 2002’den bu yana 13 katına çıkarak 5,8 milyar dolara ulaştığını ifade etti. Türkiye’nin yaklaşık 2 milyar dolarlık hacme sahip olduğunu, Çekya’nın ise Türkiye’ye 3,8 milyar dolarlık ihracat yaptığını belirtti. Çek şirketlerinin Türkiye’de 660 milyon dolarlık yatırımı bulunurken, Türk yatırımcıların Çekya’da 40 milyon dolarlık yatırım yaptığını vurguladı.

Yenilenebilir Enerji İşbirliği

Bakan Bolat, yenilenebilir enerji noktasında işbirliği için önemli fırsatlar olduğunu vurguladı. Türkiye’nin enerji üretiminde yüzde 42’lik paya sahip olan yenilenebilir kaynakları hızla artırdığını belirterek, 2053 yılına kadar karbonsuz bir ekonomik hedefleri olduğunu ifade etti.

Dış Ticaret Hedefi

Türkiye ve Çekya’nın önümüzdeki 3-4 yıl içinde 10 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmine ulaşmayı hedeflediğini dile getiren Bolat, özel sektörle işbirliği içinde bu hedefi gerçekleştireceklerini kaydetti. İş insanları arasındaki temasların sıklaştırılacağını ve uluslararası fuarlara katılımın artırılacağını belirtti.

AB ve Gümrük Birliği

Bolat, AB ile ilişkiler konusunda Çekya’nın desteğini beklediklerini vurguladı. Gümrük Birliği’nin modernleştirilmesi, hizmetler sektörünün kapsam altına alınması, transit kotalarının artırılması ve vize kolaylığı sağlanması taleplerini Çek hükümetine ilettiklerini ifade etti.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.