TSB Başkanı Gülen: BES Fon Boyutunda 1,3 Trilyon TL Hedefi

Türkiye Sigorta Birliği’ne göre, BES ve OKS’de fonlar 1 trilyon lirayı geçti. Hedef yıl sonu 1,3 trilyon lira.

Türkiye’de BES ve OKS Fonları 1 Trilyon Lirayı Aştı

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Uğur Gülen, bireysel emeklilik sistemi (BES) ve otomatik katılım sisteminde (OKS) toplam fon büyüklüğünün 1 trilyon lirayı aştığını açıkladı. “Yıl sonunda 1,3 trilyon liraya ulaşmayı hedefliyoruz.” dedi.

BES Katılımcı Sayısı 16,4 Milyona Ulaştı

TSB tarafından yapılan açıklamada, BES ve OKS’de devlet katkısı dahil toplam fon büyüklüğünün 1 trilyon lirayı geçtiği belirtildi. Gülen, BES’in katılımcı sayısının 16,4 milyona ulaştığını ifade etti.

Devlet Katkısının Artması Katılımı Hızlandırdı

Devlet katkısının 2022’de yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkarılmasının sisteme katılımı hızlandırdığına dikkat çeken Gülen, “BES’in son yıllardaki performansı dikkat çekiyor.” diye konuştu.

Fon Büyüklüğü 5 Ayda 1 Trilyon Liraya Yükseldi

2024’e 750 milyar lira seviyesinde başlayan sistemde, devlet katkısı ve OKS dahil toplam fon büyüklüğü 5 ay gibi kısa bir sürede 1 trilyon liranın üzerine çıktı. Aynı dönemde katılımcı sayısı da yaklaşık 350 bin kişi arttı.

18 Yaş Altı Katılımcılarda Hızlı Büyüme

BES’in son yıllardaki büyümesinde itici güç olan 18 yaş altı katılımcılarda ise, kısa sürede sözleşme sayısı 1,3 milyonu geçti. Gönüllü BES’te kişi başı birikim seviyesi de 100 bin lira seviyesine ulaştı.

BES, Yaşam Standardını Korumayı Hedefliyor

Gülen, Orta Vadeli Program’da uygulanması planlanan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) için BES’in güçlü bir altyapı oluşturacağını vurguladı.

Fonlar Enflasyonun Üzerinde Getiri Sağladı

Gülen, BES’te çeşitli fon seçeneklerinin bulunduğunu ve piyasa koşullarına uygun fon dağılımıyla enflasyonun üzerinde getiriler elde edilebildiğini belirtti. “2024’ün ilk 4 ayında BES fonları ortalama yüzde 23 ile enflasyonun üzerinde getiri sağlarken, hisse ve değişken-agresif fonlar sırasıyla yüzde 42 ve yüzde 38 getiriyle tüm yatırım araçlarından daha iyi performans gösterdi.” dedi.

BES, Uzun Vadeli Yatırım Kaynağı

Uğur Gülen, BES’in bireysel birikim alışkanlığı kazandırma ve ülke tasarruflarını artırma açısından önemine değindi. “BES’te toplam fon büyüklüğünde 1 trilyon liralık seviyeyi aşmanın gururuyla, bu yıl sonunda 1,3 trilyon liraya ulaşmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.