Halkbank Esnaf Kredi Faiz Oranlarında Güncelleme Yaptı

Halkbank’ın esnaf kredisi faizleri 1 Mayıs’tan itibaren güncellendi. Geçmişe dönük değişiklik uygulanmayacak.

Halkbank Esnaf Kredisi Faiz Oranlarını Güncelledi

Halkbank, bazı medya kuruluşlarında ve sosyal medya platformlarında, esnaf kredisi faiz oranlarındaki güncellemeyle ilgili gerçeğe aykırı ve yanıltıcı bilgilerin yer aldığını tespit etti. Kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla bu açıklama yapılmaktadır.

Bankanın açıklamasına göre, esnaf kredisi faiz oranları 1 Mayıs’tan itibaren güncellenmiştir. Ancak bu değişiklik geçmişe yönelik olarak uygulanmamıştır.

Esnaf kredilerine uygulanan faiz oranı, yasal düzenlemelere uygun olarak banka kaynak maliyetinin altında olmayacak şekilde belirlenmektedir. Bu krediler, vadeler boyunca sabit faizli değildir. Banka kaynak maliyetlerine bağlı olarak faiz oranları değişkenlik gösterebilir.

Güncel ekonomik koşullar nedeniyle banka kaynak maliyetlerinin %50 civarına yükseldiği ve kredi faiz oranlarının da buna paralel olarak arttığı gözlemlenmektedir. Bu nedenle, esnaf kredisi faiz oranlarında piyasa koşullarına uygun bir güncelleme yapılması kaçınılmaz hale gelmiştir.

Bankanın açıklamasında şu hususlara da yer verilmektedir:

  • Esnaf kredisi faiz oranının %50’si, Gelir Kaybı Uygulaması kapsamında Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanarak esnafa destek sağlanmaktadır.
  • Yeni yansıtılan faiz oranları %17-%29 arasında değişmektedir. Ancak kredilerin büyük çoğunluğu %17’lik en düşük faiz oranı bandında kalmaktadır.
  • Deprem bölgesinde yer alan illerde ve ilçelerde kullanılan esnaf kredileri, faiz oranı güncellemesinden muaf tutulmuştur.
  • Halkbank, kuruluşundan bu yana esnafın yanında yer almıştır. 2002’den bugüne 4,2 milyon esnafa 498 milyar TL esnaf kredisi kullandırılmıştır. Ocak 2023-Mayıs 2024 döneminde de 545 bin esnafa 213 milyar TL esnaf kredisi kullandırılacaktır.
  • Banka, kaynak maliyetlerindeki düşüşlere bağlı olarak esnaf kredisi faiz oranlarında iyileştirmeler yapmayı planlamaktadır.
  • Halkbank, esnafa verdiği desteği kesintisiz bir şekilde sürdürecektir.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.