Elektronik Sahnede Kamu Muhasebatı: Ret ve İade İşlemleri Dijitalleşiyor

E-ret ve iadeler: Kamu yönetimleri artık muhasebe işlemlerini dijitalleştiriyor.

Elektronik Ret ve İade İşlemleri Resmi Gazete’de Yayımlandı

Muhasebat Genel Müdürlüğü’nün Tebliği, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu tebliğ kapsamında, nakit veya mahsuben tahsil edilen tutarlarla ilgili ret ve iade işlemleri elektronik ortamda gerçekleştirilecek.

Merkezi yönetimin kamu kurumları ve Genel Müdürlük tarafından geliştirilen bilişim uygulamalarını kullanan kurumlar bu uygulamaya tabi olacak.

Muhasebe yönetim sistemi, kamu kurumlarının harcama birimlerine ait tahsilatları harcama biriminin erişimine açacak. Ret ve iadeler, ilgili mevzuat doğrultusunda hazırlanan belgelerin ödeme emrine eklenerek elektronik olarak muhasebe birimlerine iletilecek.

Ret ve iade süreci başlatıldığında, sistem otomatik olarak bir ret veya iade belgesi oluşturacak. Elektronik olarak iletilen ödeme emri belgesi ve ekleri doğrultusunda, muhasebe birimi gerekli kontrolleri yaparak muhasebeleştirme işlemlerini gerçekleştirecek.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.