Bank of America’nın Türkiye Ekonomisi Raporu

Dolar/TL ve Enflasyon Tahminleri Bank of America (BofA), Türkiye’nin ekonomik görünümüne ilişkin yayımladığı yeni bir raporda, dolar/TL kuru ve enflasyon tahminlerine yer verdi. Raporda, ekonomist ve stratejistlerden Zümrüt İmamoğlu’nun da…

Dolar/TL ve Enflasyon Tahminleri

Bank of America (BofA), Türkiye’nin ekonomik görünümüne ilişkin yayımladığı yeni bir raporda, dolar/TL kuru ve enflasyon tahminlerine yer verdi. Raporda, ekonomist ve stratejistlerden Zümrüt İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu BofA uzmanlarının “İlk çeyrek karamsarlığı out, yaz iyimserliği in” başlığı altında değerlendirmeleri yer aldı.

Dolar/TL ve Enflasyon Tahminleri

Raporda enflasyon baskısının artması durumunda talebin yavaşlaması beklentisi dile getirildi. “Yüksek enflasyon seviyesi göz önüne alındığında, sermaye girişleri yavaşladığında TL’de bir miktar nominal değer kaybı olabileceğini bekliyoruz” ifadesi kullanılarak, yıl sonuna kadar dolar/TL kurunda bir artış öngörüldü. BofA uzmanları, 2024 yılı sonu için enflasyon tahminlerini yüzde 42 olarak belirtti.

Raporda öne çıkan diğer önemli noktalar şunlardır:

  • İç talebin yavaşlaması ve kredi büyümesinin yüzde 2’lik tavanın altında kalması bekleniyor. Bu durum, hem tüketici hem de ticari kredilerde görülecek.
  • Yüksek faiz oranları nedeniyle yabancı mevduatların TL yerine dövize yönelmesi bekleniyor. Özellikle yaz aylarında TL’nin istikrar kazanması durumunda döviz mevduatlarında çözülme bekleniyor.
  • TCMB’nin döviz rezervlerinde yıl sonuna kadar artış bekleniyor. 2024 sonunda dolar/TL kurunun 38 olması öngörüldü. Sıkı para politikası ve yeni ekonomik programa verilen destek, hem yerel hem de yabancı yatırımcıların daha pozitif hale gelmesine neden oldu.
  • Bankalar dolarsızlaşma sürecinin başladığını görüyor. Bu sürecin devam etmesi bekleniyor.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.