İstanbul İhracatçıları, 3,9 Milyar Dolarlık İhracatla Başladı

İİB’nin 4 aylık ihracatı, geçen yıla göre %8,2 arttı ve 3,9 milyar $’a ulaştı.

İhracatın Gücü: İİB 20 Binden Fazla Firma ile 188 Ülkeye İhracat Yapıyor

İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB) bünyesindeki ihracatçı birliklerinde faaliyet gösteren 20 bini aşkın firma, ocak-nisan döneminde 188 ülke pazarına ürün sattı. Bu dönemde Türkiye’nin ihracatındaki payını yüzde 5,4’e yükselten İİB, 2023’ün aynı dönemine göre yüzde 8,2 artışla 3,9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Hedef Pazarlar ve Ürünler

Değer bazında en fazla ihracat, 317 milyon dolar ile Irak’a yapıldı. Irak’a en çok hayvansal mamuller, hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar ile mamulleri satıldı. İİB, Irak’ın ardından Almanya, ABD, İtalya ve Birleşik Krallık’a ihracat yaptı.

Almanya’ya fındık ve mamulleri, gemi, yat ve hizmetleri, ABD’ye hububat, bakliyat, yağlı tohumlar, mobilya ve kağıt ürünleri, İtalya’ya fındık ve mamulleri, gemi, yat ve hizmetleri, Birleşik Krallık’a mobilya, kağıt ve orman ürünleri ile hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar gönderildi.

Avrupa Birliği’ne Artan İhracat

Ülke grupları baz alındığında İİB’nin en fazla ihracat yaptığı bölge, 943 milyon dolar ile Avrupa Birliği (AB) ülkeleri oldu. AB’ye yapılan ihracat, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30 arttı.

Nisan Ayı İhracatı ve Alt Birliklerin Başarıları

İİB, nisan ayında 774,5 milyon dolarlık ihracat yaptı. En fazla ihracat, Irak, ABD ve Almanya’ya gerçekleştirildi.

İİB bünyesindeki birliklerden İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR), yılın ilk 4 ayında 1 milyar 222 milyon dolar ihracat yaparken, İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği 1 milyar 177 milyon dolar, Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği (GYHİB) 533 milyon dolar, İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (İSHİB) 407 milyon dolar, İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB) 279 milyon dolar, İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği 185 milyon dolar ve İstanbul Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KUMİB) 98 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.

İhracat Hedefleri

İİB Koordinatör Başkanı Kazım Taycı, yılın ilk yarısını da ihracat artışı ile tamamlamayı öngördüklerini belirterek, şunları söyledi:

“İhracatçılarımızın çalışmalarının meyvelerini görüyoruz. Su ürünleri sektörünün önemli fuarlarından Seafood Expo Global’de Türkiye milli katılımını gerçekleştirdik. Sektörlerimizin tanıtımlarını yurt dışında başarılı bir şekilde gerçekleştirdik. Katkı sağlayan tüm ihracatçılarımızı kutluyoruz.”

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.