Rize: Çay İhracatında 5,9 Milyon Dolarlık Zirve

Rize’nin ocak-nisan çay ihracatı %13 büyüdü, 5,89 milyon dolara ulaştı.

Rize Çay İhracatında Önde

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, Türkiye’nin 4 aylık çay ihracatının yüzde 56’sının Rize’den gerçekleştirildiğini belirtti.

Ocak-nisan döneminde Rize’den 1549 ton çay ihraç edildiğini aktaran Kalyoncu, bu ihracattan 5 milyon 894 bin 237 dolar gelir elde edildiğini açıkladı.

Kalyoncu, Rize’den geçen yılın aynı döneminde 5 milyon 193 bin 669 dolarlık çay ihracatı yapıldığını hatırlatarak, bu yılki ihracatın geçen yıla göre değer olarak yüzde 13 arttığını kaydetti.

Rize’den 18 ülkeye çay ihraç edildiğini vurgulayan Kalyoncu, “Belçika, ABD ve KKTC en fazla çay sattığımız 3 ülke oldu” dedi.

Bu dönemde Belçika’ya 4 milyon 553 bin 929 dolarlık, ABD’ye 484 bin 179 dolarlık ve KKTC’ye 209 bin 830 dolarlık çay satışı gerçekleştirildiğini belirten Kalyoncu, “ABD ve KKTC’ye geçen yılın aynı döneminde çay ihracatı yapılmamıştı” bilgisini paylaştı.

Kalyoncu, ayrıca Fransa, Çin Halk Cumhuriyeti, Türkmenistan, Hırvatistan ve Malta’ya da bu dönem çay ihracatı yapıldığını sözlerine ekledi.

Kalyoncu, çay ihracatının yılın başlarında iyi bir ivme yakaladığını ve önümüzdeki günlerde bu ivmenin daha da artacağına inandıklarını ifade etti.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.