Zirveden Bal: Arıcılar, Devlet Desteğiyle 1744 Metrede Bal Üretiyorlar

Kırıkkale arıcıları, KOP desteğiyle Dinek Dağı’nda 1744 m yükseklikte organik bal üretiyorlar.

Dinek Dağı’nda Organik Arıcılık Projesi: Organik Arı Ürünleri ile Gelir Artışı

2022 yılında, organik arıcılığın benimsenmesini, organik arı ürünleri ile gelir seviyelerinin yükseltilmesini, yerel istihdamı ve aile iş gücünün artırılmasını amaçlayan “Dinek Dağı’nda Organik Arıcılık Projesi” hayata geçirildi.

Üç yıllık bütçesi 1 milyon 500 bin lira olan proje kapsamında, ilk aşamada 18 üreticiye %70 hibe desteğiyle organik arı kovanları ve ekipmanları sağlandı. Arıcılar, geçen yıl iklim koşulları nedeniyle verim elde edemese de bu yıl hedefledikleri bal üretimini yakalamayı planlıyorlar.

Bölgenin Seçilmesi ve Arıcıların Yerleştirilmesi

Kırıkkale Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hızır Akdemir, AA muhabirine proje öncesinde Dinek Dağı’nı gezdiklerini ve organik bal üretimi için bu bölgeyi seçtiklerini ifade etti. Geçen yıl bölgeye 18 arıcının yerleştirildiğini ve faaliyetlerine başladıklarını belirten Akdemir, “Arıcılarımıza organik arı kovanları ve ekipmanları KOP desteğiyle tedarik edildi. Sonrasında üretime başladık. Geçen yıl mevsim şartlarından dolayı arıcılar biraz mağdur oldu. Bu yıl çok iyi olacağını düşünüyorum” dedi.

Hibe Destekleri ve İlave Kovanlar

Akdemir, proje kapsamında malzemelerin %70 hibeyle sağlandığını, bu yıl da %100 hibe olarak ilave kovanlar verildiğini bildirdi. İlk olarak her üreticiye 20 arılı ve 18 yedek kovan dağıtıldığını belirten Akdemir, “Bu yıl da 11 kovan ve 20 kilogram petek verildi. Bölgede şu anda 500’e yakın kovan var ancak bu sayı 1000’e kadar çıkabilir. Devletimiz arıcılarımıza çok güzel bir proje hazırladı” diye konuştu.

Destekleyici Tedbirler

Akdemir, Orman İşletme Müdürlüğü’nün de 15 bin dekar alanda 20 çeşit ballı bitki diktiğini ve buna teşekkür ettiklerini belirtti. Birlik olarak projenin devamı için mücadele edeceklerini söyleyen Akdemir, sertifikaların ve coğrafi işaretin alınması için çalışacaklarını ifade etti.

Üreticilerin Memnuniyeti

Üreticilerden Ali Rıza Çelik, 18 yıldır arıcılık yaptığını ve devletin kendilerine güzel bir imkan sağladığını söyledi. Bölgenin bal verimi açısından çok iyi olduğunu vurgulayan Çelik, “Umarım devletimizin tanıdığı imkanları boşa çıkarmayacağız, devletimize katkıda bulunacağız. Aktif olarak 23 kovanım var. Devletimiz 50 kovana kadar müsaade etmiş. Projeden memnunuz” dedi.

Musa Akay da 10 yıldır arıcılık yaptığını ve hibe projesine katıldıklarını ifade etti. İşlerinin iyi olduğunu belirten Akay, “Allah devletimize zeval vermesin, gereken desteği yapıyor. Geçen yıl iklime bağlı sıkıntılar oldu ama bu yıl daha güzel olacak inşallah. Şu anda 30 kovanla üretim yapıyorum” şeklinde konuştu.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.