Deri Konfeksiyon İhracatında ABD ve Avrupa Devleri Zirvede

Savaş sonrası deri konfeksiyon ihracatı, Rusya’dan ABD/Avrupa’ya kaydı; %60 artışla ilk 4 ayda 30 milyon $.

Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) tarafından düzenlenen Deri ve Kürk Fuarı, Antalya Belek Turizm Merkezi’nde bir otelde kapılarını açtı. 20 ülkeden 1200’e yakın alıcının katılımıyla başlayan fuarda, deri konfeksiyon ihracatına önemli katkı sağlaması amaçlanıyor.

TDKD Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Sarıgül, fuarın sektörün ihracatına olumlu yansıyacağını vurguladı. İlk dört ayda yaklaşık 30 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini belirten Sarıgül, bu ihracatın yarısını AB ülkelerinin, onda birini ise ABD’nin oluşturduğunu aktardı.

Geçen yıla göre ihracatta yüzde 28’lik bir düşüş yaşandığına dikkat çeken Sarıgül, yılın ikinci yarısında hareketlilik beklediklerini ifade etti. “Geçen yıl 226 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Bu yıl aynı rakama ulaşmayı hedefliyoruz. 2023’ün rakamlarını yakalarsak kendimizi başarılı sayacağız” dedi.

Sarıgül, ihracattaki düşüşün başlıca nedenlerinin Ukrayna-Rusya Savaşı ve küresel durgunluk olduğunu söyledi. Pandemi dönemindeki başarılı ihracat grafiğinin sonrasında bir düşüş yaşandığını belirten Sarıgül, sektör olarak alternatif pazarlara yöneldiklerini kaydetti.

Antalya’da iki kez düzenlenen fuarlarla yerli firmaların yabancı alıcılarla bir araya getirildiğini hatırlatan Sarıgül, fuar dışı ticari heyet ziyaretlerinin de gerçekleştirildiğini bildirdi. ABD ve Avrupa’ya ihracatın arttığına değinen Sarıgül, “Rusya hala önemli bir pazarımız ancak ihracatımız ağırlıklı olarak ABD ve Avrupa’ya kayıyor. Rusya’dan kaynaklanan açığı kapatmak için bu pazarlara odaklanıyoruz” diye konuştu.

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Yönetim Kurulu Üyesi Gürkan Gözmen, ihracatı artırmak için dernekle iş birliği yaptıklarını vurguladı. Dünyadaki durgunluğun sinyallerini geçen yıl aldıklarını belirten Gözmen, hedef pazarlara yönelik alım heyetleri düzenlendiğini aktardı.

Gözmen, deri konfeksiyon ihracatının tamamının ülke ekonomisine döviz girdisi sağladığını ve ithal ürün kullanılmadığını söyledi. İhracatçılar olarak hükümetten destek beklediklerini sözlerine ekledi.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.