Güven Endekslerindeki Canlanma Ekonomik Beklentileri Parlatıyor

Güven artışı, ekonomik görünümde iyimserliği besliyor.

Güven Endeksleri Nisan’da Olumlu Seyir İzledi

Türkiye’deki tüketicilerin ve reel sektör oyuncularının ekonomik beklentilerini yansıtan güven endeksleri, Nisan ayında iyimser bir eğilim gösterdi.

Merkez Bankası’nın açıkladığı verilere göre, Reel Kesim Güven Endeksi Nisan ayında bir önceki aya göre 1,7 puan yükselerek 106,1 puana ulaştı. Aynı dönemde mevsimsellikten arındırılmış endeks de 1 puan artışla 105,1 seviyesine çıktı. Endeks, Ocak, Şubat ve Mart aylarında da artış trendi izlemişti.

Finansal Hizmetler Güven Endeksi de Nisan ayında bir önceki aya göre 3,8 puan yükselerek 157,4 puana yükseldi. Endeks, Mart ayında da bir önceki aya göre 2,4 puan artışla 153,6 puanına ulaşmıştı.

Ekonomik Göstergelerde İyimserlik

OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, yaptığı açıklamada ekonomik göstergelerde olumlu gelişmeler olduğunu belirtti. Reel Kesim Güven Endeksi’nin seçim sonrasındaki ekonomik rehavetten çıkışa işaret ettiğini söyleyen Yülek, “Veriler, ekonomiye güvenin arttığını gösteriyor.” dedi.

Finansal Hizmetler Güven Endeksi’nde Yükseliş

Finansal Hizmetler Güven Endeksi’nin hem hizmet hem de finans sektörünün beklentilerini yansıttığını belirten Yülek, verilerin “ekonomik çarkların güçlü bir şekilde döndüğünü” gösterdiğini söyledi.

Enflasyonda Düşüş Bekleniyor

Prof. Dr. Yülek, Türkiye ekonomisinin en önemli sorunlarından biri olan enflasyonun baz etkisiyle gelecek dönemde düşüşe geçebileceğini ifade etti. Ülkenin iç dinamiklerinin enflasyonun ikinci yarıda düşüş eğilimine gireceğini gösterdiğini belirtti.

Umut Veren Sinyaller

Akademisyen, açıklanan makro ekonomik verilerden alınan sinyallerin umut verici olduğunu vurguladı. Bütçenin ekonomik açıdan önemine değinen Yülek, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıkladığı tasarruf paketinin bütçe açığını azaltmaya yönelik önemli bir adım olduğunu söyledi.

“Bütün bu gelişmeler bir araya getirildiğinde, ekonomi için ikinci yarıda yumuşak iniş olacağını düşünüyoruz.”

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.