Brent Petrol Fırtınaya Tutuldu, Varil Fiyatı 83,40 Doları Buldu

Brent varil fiyatı küresel piyasalarda 83,40$’a ulaştı.

Brent Petrol Varil Fiyatı Yükselmeye Devam Ediyor

Dün 83,84 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 83,36 dolar seviyesinde tamamladı. Saat 09.43 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,05 artışla 83,40 dolara ulaştı. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varil fiyatı 79,15 dolardı.

Yükselişteki Faktörler

Petrol fiyatları, aşağıdaki faktörlere bağlı olarak yükseldi:

* Büyük petrol tüketicilerine yönelik güçlü talep beklentisi
* Üretici ülkelerin gönüllü üretim kesintileri
* Arza yönelik aksama endişeleri

Çin’in Teşvik Önlemleri

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Çin, 1 trilyon yuan tutarında teşvikli tahvil ihracına başlamayı planladığını duyurdu. Bu tahviller, yavaşlayan ekonomik büyümeyi desteklemek ve altyapı gibi kilit sektörlere dağıtılmak için kullanılacak. Bu adım, ülkedeki ekonomik toparlanmayı hızlandırarak petrol fiyatlarını yukarı yönde destekliyor.

ABD Enflasyon Verileri

Piyasa oyuncuları, bugün dünyanın en büyük petrol tüketen ülkesi ABD’de açıklanacak enflasyon verilerine odaklandı. Analistler, enflasyon beklentilerindeki artışın ve Fed yetkililerinin temkinli tutumlarının piyasalarda risk iştahını olumsuz etkilediğini belirtiyor.

OPEC+ Toplantısı

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu, 1 Haziran’da bir araya gelecek. Toplantıda grubun gönüllü ham petrol arzı kesintilerine devam etmesi bekleniyor.

OPEC Piyasa Raporu

Piyasa oyuncuları ayrıca gün içinde açıklanacak OPEC petrol piyasası raporunu takip edecek. Raporda, bu yıl ve gelecek yıla yönelik talep ve arz verilerinin petrol fiyatları üzerindeki etkisi yer alması bekleniyor.

Kanada Orman Yangınları

Kanada’daki orman yangınlarının ülkenin önemli petrol üretim noktalarına yaklaşması, arz kesintilerine neden olabileceği endişesini artırıyor. Geçen yıl Kanada’da yaşanan orman yangınları, günlük 300 bin varil üretim kesintisiyle sonuçlanmıştı.

Teknik Analiz

Brent petrolde teknik olarak, 84,09 ile 85,66 dolar aralığının direnç, 82,52 ile 81,61 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenmesi öneriliyor.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.