Küresel Ekonomide IMF Başkanı’ndan Değerlendirmeler

IMF Başkanı Georgieva: Dünya ekonomisi dirençli, enflasyon düşüyor.

IMF Başkanı Georgieva, Küresel Ekonominin “Son Derece Dayanıklı” Olduğunu Belirtti

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, İsviçre Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü tarafından düzenlenen bir etkinlikte küresel ekonomiye ilişkin görüşlerini paylaştı.

Dünya ekonomisinin 2020’den bu yana şoklara daha duyarlı hale geldiğini belirten Georgieva, “Tüm bu şoklara rağmen, küresel ekonominin son derece dayanıklı olduğunu kanıtlaması dikkat çekici. Küresel bir durgunluk içinde değiliz” dedi.

Geçen yıl birçok ekonominin durgunluğa gireceğine dair kaygılar olduğunu ancak bunun gerçekleşmediğini söyleyen Georgieva, “Neredeyse her yerde enflasyon düşüşte” ifadelerini kullandı.

Bu yıl ve gelecek yıl için %3,2’lik bir büyüme öngörüldüğünü belirten Georgieva, “Bizi çok güçlü bir şekilde etkileyen enflasyon, neredeyse her yerde azalıyor” diye konuştu.

Jeopolitik kaygılara ilişkin sorulara Georgieva, “Dünyanın savaş içinde olması, gördüğümüz en dramatik şey” yanıtını verdi.

Rusya-Ukrayna savaşına ve İsrail’in Gazze’yi işgaline değinen Georgieva, savaş halinde ekonomik öncelikler hakkında mantıklı bir tartışmanın zor olduğunu söyledi.

Yapay zekanın iş piyasası üzerindeki etkilerine dikkat çeken Georgieva, özellikle yapay zekanın gelecek birkaç yıl içinde gelişmiş ekonomilerdeki işlerin %60’ını, dünya çapındaki işlerin ise %40’ını etkileyebileceğini aktardı. Georgieva, “Bu, işgücü piyasasını vuran bir tsunamiye benziyor” dedi.

İnsanları ve işletmeleri buna hazırlamak için çok az zaman olduğunu kaydeden Georgieva, iyi yönetilmesi halinde üretkenlikte “muazzam” bir artışa neden olabileceğini ancak aynı zamanda daha fazla yanlış bilgiye ve eşitsizliğe de yol açabileceğini belirtti.

Öte yandan Georgieva’nın konuşması, iklim değişikliği ve gelişmekte olan ekonomilerin borçlarıyla mücadele konusunda harekete geçme çağrısında bulunan protestocular tarafından birkaç kez bölündü.

Aynı etkinliğe katılan İsviçre Merkez Bankası Başkanı Thomas Jordan, İsviçre’de enflasyonla mücadelenin artık çok ileri düzeyde olduğunu ifade etti. Jordan, enflasyon görünümünün çok daha iyi olduğunu ancak çok fazla belirsizlik olduğunu belirtti.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.