Türk Çay İhracatı Zirveye Ulaştı: 4 Ayda 10,4 Milyon Doların Üzerine Çıktı

Türkiye’nin çay ihracatı 2024’ün ilk dört ayında 10,4 milyon $’ı aştı.

Doğu Karadeniz Bölgesi Çay İhracatındaki Son Durum

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Çay Sektör Komitesi Başkanı Şaban Turgut, Türkiye’nin yılın ilk dört ayında 102 ülkeye çay ihraç ettiğini açıkladı.

Turgut, bu dönemde toplam 2.219 ton çay ihracatı gerçekleştirildiğini ve bunun 10 milyon 461 bin 225 dolar gelir getirdiğini belirtti. En çok ihracat yapılan üç ülkenin Belçika, Birleşik Krallık ve ABD olduğunu ifade etti.

Turgut, Belçika’ya 4 milyon 578 bin 120 dolarlık çay satıldığını, onu 1 milyon 260 bin 479 dolarla Birleşik Krallık ve 803 bin 712 dolarla ABD’nin takip ettiğini belirtti.

İhracat yapılan ülkelerin çeşitliliğinin arttığını vurgulayan Turgut, Yunanistan, Moritanya, Hırvatistan, Dubai, Kamerun, Polonya, Tunus, Mısır, Güney Sudan, Yeni Zelanda, Burundi, Brezilya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Venezuela, Ekvator Ginesi, Burkina Faso, Küba, Cibuti, Kamboçya ve Slovenya gibi ülkelere de bu dönemde çay satıldığını kaydetti.

Turgut, Türk çayının yurt dışı pazarlarında tanınırlığının giderek arttığını ve bunun önümüzdeki dönemde ihracat rakamlarına olumlu yansıyacağını ifade etti.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.