İşçi Sağlığını Hiçe Sayan Firmalara Ağır Cezalar

Denetimler sonucu iş sağlığını tehlikeye atan ürün satanlara 8,7 milyon TL ceza!

Kişisel Koruyucu Donanımlar: Çalışanların Sağlığı ve Güvenliği İçin Kritik Bir Kalkan

Kişisel koruyucu donanımlar (KKD), çalışanları iş kazalarının zararlı sonuçlarından ve mesleki hastalıklardan korumak için hayati bir “kalkan” işlevi görür. Yaralanmaları ve ölümcül olayları önlemede kritik öneme sahiptirler.

Denetim ve Düzenleme

KKD ithalatı Ticaret Bakanlığı tarafından denetlenirken, piyasa gözetimi ve denetimi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) tarafından yürütülmektedir. Bu faaliyetler, güvenli KKD’lerin piyasaya arz edilmesini, çalışanların ve kullanıcıların korunmasını ve haksız rekabete bağlı ekonomik kayıpların önlenmesini amaçlamaktadır.

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nün Rolü

ÇSGB’ye bağlı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, piyasa gözetimi ve denetimi kapsamında teknik düzenlemelere uymayan veya güvensiz ürünler hakkında idari tedbirler ve para cezaları uygular.

Son Denetim Sonuçları

Geçtiğimiz yıl, 56 ilde gerçekleştirilen denetimlerde 367 firma ve 745 ürün incelenmiştir. 211 ürünün uygunsuz olduğu saptanmış ve bu ürünleri piyasaya arz etmekten sorumlu 59 işletmeye toplam 4.342.232 TL idari para cezası verilmiştir.

Nisan 2023 itibarıyla, 34 işletmeci tarafından piyasaya arz edilen 48 ürün için koruyucu ve önleyici önlemler alınmıştır. Yılın ilk üç ayında bu işletmecilere 4.428.463 TL idari para cezası kesilmiştir.

Finanstek, finans dünyasındaki güncel gelişmeleri okuyucularına sunarken, yatırım tavsiyesi olmadığını belirtip, sağlanan bilgilerin kendi araştırmalarıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgular; sitedeki bilgilerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz ve okuyucuların herhangi bir finansal işlem yapmadan önce kendi risk analizlerini yapmalarını önerir.